O nouă epidemie de Ebola stă să izbucnească. Ce e diferit acum

de: Bianca Prangate
18 05. 2018
Niclas Hammarstrom/Aftonbladet/Zuma Press/TNS/Post-Gazette

Virusul Ebola a tot stârnit epidemii în lume în ultimii 40 de ani, iar acum s-a întors să facă ravagii încă o dată.

Una din cele mai mari epidemii de Ebola a avut loc în intervalul 2014-2016, în Africa de Vest. În acea perioadă, virusul a ucis mai mulți oameni decât toate epidemiile precedente la un loc – mai exact, 11.310.

Acum, o nouă epidemie amenință să lovească în Republica Democratică Congo. Organizația Mondială a Sănătății a estimat că de la începutul lui aprilie și până acum au fost înregistrate 41 de cazuri de Ebola și 20 de morți din cauza virusului. Ministrul sănătății din Congo a declarat în data de 8 mai că este vorba de o epidemie.

De obicei, experții în sănătate încearcă să stăpânească aceste epidemii prin urmărirea persoanelor cu care au intrat în contact cei infectați cu virusul. Ei monitorizează acele persoane, în căutarea oricăror simptome de boală care ar putea apărea. Problema este că bolnavii de Ebola nu pot oferi mereu o listă exactă a persoanelor cu care au intrat în contact. Dacă o singură persoană este omisă, atunci sfârșitul epidemiei poate fi amânat cu mult.

De data aceasta, lupta împotriva virusului Ebola beneficiază de o armă în plus – un vaccin experimental, numit Merck’s rVSV-ZEBOV sau V920. Până acum, experții nu l-au folosit pentru a preveni o epidemie. Totuși, în ceea ce privește testele clinice, vaccinul este cât se poate de sigur.

În decembrie 2016, Organizația Mondială a Sănătății a făcut publice rezultatele testului vaccinului V920. În jur de 12.000 de oameni din Guinea au participat la test, din care 6.000 au primit vaccinul. Dintre aceștia din urmă, niciunul nu s-a îmbolnăvit. Din restul de 6.000 (grupul de control), 23 de oameni au fost infectați cu virusul.

Vaccinul nu a fost încă aprobat de Food and Drug Administration, din pricina protocolului de aprobare, care durează foarte mult. Vaccinul poate fi folosit de către cei din Republica Democratică Congo mulțumită așa numitei reguli a milei, care permite pacienților să folosească medicamente care încă sunt în curs de dezvoltare.